Tack för oss!

Foto_Juhani_Rajala_700_9999_56
foto: Juhani Rajala

Kulturnatta 2014 är över. 10 år av Umeå Kulturnatta är över. Vi vill därför passa på att skicka ut ett STORT TACK till alla er som varit delaktiga i att skapa detta otroliga event!
Med små resurser har vi åstadkommit mirakel. Tack vare ert hårda slit har vi lyckats göra ett kulturevent som fullkomligen transformerar Umeå centrum under ett dygn. Liv, energi, kreativitet, medskapande och trivsel är kännetecken för Umeå Kulturnatta.

Vi vill  också tacka alla besökare för att ni varit oerhört skötsamma och hjälpt till att göra Kulturnatta till ett så trivsamt event för alla och envar. Vi vill särskilt också tacka alla sponsorer, bidragsgivare, kloka politiker och tjänstemän och alla våra samarbetspartners under åren för era insatser, utan vilka detta inte varit möjligt.

Vi vill tacka de som trott på oss i processen, de som stöttat oss, de som lyssnat och de som agerat, förändrat och stått upp för att Kulturnatta är ett viktigt event för Umeå, för kulturlivet, föreningsliv, näringsliv och kommun. Vi vill tacka Umeå C som under 10 år varit initiativtagare, värd, risktagare och motor för Kulturnatta.

I maj 2004 hände inte mycket i centrum och inga festivaler tog plats i stadskärnan, månaden var rätt tom. 2005 startade Umeå Kulturnatta. Vi startade på chans, med en vision, med en idé om ett event som skulle vara inkluderande. Tio år senare har vi en livfull stadskärna med ett fullspäckat program och en gigantisk Kulturnatt.

Vi har sedan starten 2005 haft bortåt 3000 programpunkter med bortåt 20 000 medverkande, samarbetat med över 600 arrangörsparter, över 150 sponsorparter och nära samarbetspartners, haft utbyten med exempelvis Urkultfestivalen, Konstens Natt i Vasa och Kulturnätter i Boden, Luleå och Uppsala. Vi har varje år haft tiotusentals besökare. I år hade vi vid en punkt på Kungsgatan 51740 passerande, vilket är en indikator på hur många som kan ha rört sig i hela stadskärnan detta dygn…

Umeå är Europas Kulturhuvudstad 2014. Det är Umeås kulturlivs utmärkelse. Kulturnatta har sedan 2006 arbetat för att vara en viktig del av detta år, den del som inkluderar Umeås alla kulturskapare och som välkomnar alla kulturformer, den del som samverkar över gränserna, bjuder in till medskapandet och som agerar möjliggörande för de många. Vi hoppas vi lyckats med vår ambition åtminstone så bra vi kunnat med de resurser vi haft. 2015 kommer snart och det är då vi ser effekterna av året 2014, hur vi går vidare mot framtiden.

I egenskap av projektledare har undertecknad här varit med att utveckla Umeå Kulturnatta sedan starten 2005. Det har varit en fartfylld resa med såväl tunga motgångar som intensiva och euforiska tillfällen. Det har varit krävande, lärorikt, utmanande och givande.

Det har stundtals varit fruktansvärt mycket uppförsbacke, många tuffa beslut som man inte velat ta men som av i synnerhet resursbrist tvingats, men också många tillfällen av glädje och framgång. Det roligaste är när man lyckats skapa möjligheter för nya, för de små, för de som inte annars får vara med, att faktiskt få vara med, få stå på scener, visa sin konst och förmåga.

Jag vet inte riktigt vad somliga kanske har för bild av vad vi gör men vi anstränger oss varje år till det yttersta för att få varje krona att räknas, att kämpa på dygnets sena timmar för att få fram resurser till att få med så många som möjligt, prata med så många som vi bara hinner, träffa så många som vi kan, lyssna till och lära så mycket vi kan och framför allt att få in så många vi bara kan i programmet, i upplevelsen av Kulturnatta.

Kvittot på engagemang och slit, det är programmet, resultatet när så många deltar och möter en publik, delar med sig. Det är för mig långt större än stora artistbokningar, utmärkelser och monument. Jag och vi kan bara hoppas att Kulturnatta är precis det för er därute och att ni alla berättar om det.

Sedan starten har oerhört många personer hjälpt till att utveckla Kulturnatta och vårt koncept och jag skulle kunna räkna upp väldigt många, ni vet alla vilka ni är, men jag tar detta tillfälle att särskilt tacka min medarbetare Sandra Mattsson som sedan starten funnits med och sett till att program, logistik och planering fungerat så bra som det gjort!

Frågan som många ställer nu till oss är vad händer i framtiden? Vi har tyvärr just nu inga svar och därför får vi be att förhoppningsvis återkomma kring det.

Vi alla som arbetat med det centrala arbetet med Umeå Kulturnatta vill ta tillfället i akt att tacka er alla för den tid som gått och för ert fantastiska engagemang.

//Niklas Carlsson
Projektledare 2005-2014