FAQ

Frekventa frågor och svar

OBSERVERA – KULTURNATTA HAR UPPHÖRT SOM ARRANGEMANG

Var vänder jag mig då?
Svar: vi hänvisar alla frågor till www.visitumea.se

Publicerad feb 03, 2009 Senast uppdaterad jan, 2014

Vårt band vill spela på Kulturnatta/vi vill uppträda/vi har en teatergrupp som… …Hur gör vi?
svar: Ni är hjärtligt välkomna att höra av er till oss! Läs mer i menyn under “Medverka” och undermenyn “Utövare” så får ni veta hur det går till! Störst chans att medverka har ni dock om ni kontaktar en arrangör ni känner till i Umeå själva och kollar om dom planerat nåt till Kulturnatta där ni kan medverka. Det är långtifrån alla som hör av sig centralt till oss som får plats tyvärr.

När börjar det?
När första programpunkten för dagen går av stapeln, vanligtvis ca kl 10. Det slutar när sista programpunkten är över, vanligtvis ca 02 men ibland håller vissa event på längre…

Vad kostar det?
svar: Kulturnatta har fri entre! Alla arrangemang som presenteras i Kulturnattas program är fria att ta del av. Det kan däremot förekomma kulturarrangemang i Umeå den kvällen som inte ingår i Kulturnattas program där man har entréavgifter.

Vilka artister blir det?
svar: Vi kommer att presentera alla kulturhändelser allt eftersom de blir färdiga på hemsidan så titta tillbaka hit lite då och då för senaste uppdateringarna. Ofta är programmet levande ända in i sista minuten. Vi brukar släppa ett tryckt program ca en vecka innan Kulturnatta med allt som kommit in innan deadline för tryckt program.

Hur mycket folk kommer det?
svar: Vi vet inte! Kulturnatta är Umeås troligen största folkmöte. 2007 besökte ca 35 000 umeåbor + okänt antal inresta Kulturnatta enligt en undersökning och utöver det har Umeå centrum en daglig tillströmning på 15-20000 människor som säkerligen tog del av det enorma utbudet. 2013 visade en räknare i centrum att över 50 000 människor passerat platsen under dygnet. De olika indikatorerna vi har visar på ca 40-50 000 unika besökare. Alla besöker såklart inte alla event. De största enskilda eventen drar gissningsvis mellan 5-10 000 besökare.
Räknar man eventen sammanlagt blir det ännu mer i publiksiffror.

Kommer det folk till min konsert?
Att det kommer mycket folk till Kulturnatta totalt är däremot ingen garanti för att ditt event kommer ha många besökare. Ju bättre du arrangerar, marknadsför och presenterar ditt arrangemang/framträdande desto mer sannolikhet att det drar publik. Det vi vet är att det kommer mycket folk till Umeå centrum under Kulturnatta, så det är ett bra urval. Det är dock upp till varje arrangör att försöka attrahera en publik.

Jag har bilder!
svar: Jättebra! Om du har bilder från Kulturnatta så kontakta oss via kontaktformuläret på denna sida så hör vi av oss. Vi lägger gärna upp bilder på hemsidan. Vi betalar inte för bilder så om du vill sälja bilder så är det tyvärr ett nej, om det inte är något verkligen utöver det vanliga..

När kommer bilderna?
svar: Vi gör så gott vi kan för att lägga upp bilder så fort som möjligt. Det går inte fortare för att alla mailar och frågar tyvärr, snarare tvärtom.

Vem betalar till upphovsrättsorganisationer?
Varje arrangör ansvarar själv för sin programpunkt. Exempelvis om ett arrangemang görs på en krog så är det arrangören där som tar ansvar för att avtal följs. På de programpunkter som Kulturnatta själva arrangerar centralt så står vi såklart för detta i de fallen.

Får man dricka alkohol på Kulturnatta?
Först och främst hoppas vi att du besöker Umeå Kulturnatta för att uppleva en trevlig dag av kulturhändelser, inte för att berusa dig som första tanke… men för att svara på frågan:
Ja, om du har åldern inne och besöker en plats som har utskänkningstillstånd. I andra fall nej. Du får inte förtära alkohol på offentlig plats i Umeå centrum  och till detta under Kulturnatta räknas hela området. Vi arbetar nära Polis och myndigheter med nolltolerans som mål. Vi vill att Umeå Kulturnatta ska fortsätta vara ett trevligt och tryggt arrangemang och det är vi alla tillsammans som har ansvaret för att så blir fallet. Det innebär faktiskt också att vi kan lägga mer pengar på innehåll och mindre på vakter och skadegörelse….