Historia

10 år av Kulturnatta

Kulturnatta föddes 2005 och pågick årligen 10 gånger fram till och med Kulturhuvudstadsåret 2014. Därefter övergick arrangemanget i regi från Umeå C till Visit Umeå och Visit Umeå beslutade därefter att inte fortsätta arrangemanget i den form det dittills varit utan i stället utveckla ett nytt sommarkoncept som fått namnet Umeå Live. Kulturnatta är alltså inte längre ett pågående arrangemang. Nedan kan ni läsa historien om Umeå Kulturnatta, hur det kom till, vad som var tankarna och hur det utvecklades under tio år till att bli Umeås största återkommande kulturarrangemang som slog de flesta rekord i deltagande, medskapande och publik!

Från Vision till Tradition

Umeå Kulturnatta föddes ur en enkel tanke: att vi kunde ta tillvara på all kreativitet i Umeå och visa detta för omvärlden i en samlad manifestation.

Själva idén med en kulturnatt i Umeå föddes tidigare men realiserades först år 2005 då centrumutvecklingsbolaget Umeå C beslutade sig för att försöka göra det som då för många tycktes omöjligt. Inspiration till Umeå Kulturnatta kom från bland annat Island, där man har en av Europas största kulturnätter som lockar bortåt 150.000 människor till Reykjavik, vilket för övrigt gör den till Islands största folkmöte genom tiderna.

Med ett kulturliv så starkt som Umeås så borde det vara möjligt att på sikt uppnå något liknande, resonerade man. Sagt och gjort.

Stormöte kallades med kulturlivet och näringslivet där idén diskuterades. Under parollen “Ge näring till Kulturen” stod man sida vid sida eniga att detta kunde bli något revolutionerande…

2005 Umeå Kulturnatta – premiär
Första Kulturnatta gick av stapeln, ett arrangemang där hela Umeå centrum förvandlades under en dag och en natt. Över 160 kulturhändelser runtom på över 90 spelplatser avverkades och tiotusentals besökare njöt av alla upplevelser. Succén var ett faktum. Något unikt hade hänt i Umeå och få förstod nog första året egentligen vad det var som egentligen hände förrän senare.

Runtom på stadens gator och torg, i butiker, gallerior, caféer och föreningslokaler, förvandlades Umeå centrum till en kokande kittel av kulturhändelser. Allt hade fri entré och precis som en recensent senare konstaterat kring Umeå Kulturnatta så kunde man själv välja “sin egen festival” denna kväll. Mot kvällen kulminerade folkfesten och trots regn och rusk svämmade Rådhustorget över när gästande Mikael Wiehe stämde upp välkända sånger. Sällan har så många olika människor synts på ett och samma kulturevent!

2006 – En dag, en natt, en gång till…
Efter första årets upplaga av Kulturnatta stod det klart att trycket var stort på en uppföljare. År 2006 återupprepades succén med fantastiska över 300 kulturhändelser, 100 arrangörer på över 100 spelplatser och bortåt 30.000 besökare. Kulturnatta växte sig dubbelt så stort i antal medverkande. Samarbete – var åter nyckelordet till framgång.

Umeåborna hade tagit Kulturnatta till sina hjärtan!

Nya scener och spelplatser hade kommit till och många kreativa aktörer visade upp sig runtom i staden. Vi såg även spännande samarbeten mellan gästande aktörer såsom Roger Pontare uppbackad av Underhållningsorkestern och eldkonstnärerna i EMP. Detta år gick också startskottet för Umeås Kampanj att bli Europas Kulturhuvudstad 2014, vilket inleddes med Kulturnatta.

2007 – Det har blivit tradition…
Tredje gången gillt brukar man säga. Detta år hade folkfesten kommit för att stanna. Mer än var tredje Umebo besökte Kulturnatta 2007 och detta år fördjupades samarbetet med Umeå Kommun. Åter gav Umeås alla eldsjälar en rejäl manifestation som spred glädje och trivsel i centrala stan.

När Nordman slog sig samman med lokala hårdrockshjältarna i Nocturnal Rites lyfte torget!

2008 – Någon du känner…
…kommer att uppträda på Kulturnatta, sa någon och visst var det ett ganska sant påstående. När över 1.500 Umeåbor medverkar som utövare av kultur och hundratals andra som arrangörer är sannolikheten ganska stor att någon man känner faktiskt är där! Kulturnatta år fyra blev om möjligt ännu bredare än år två med allt från Starke Man tävlingar till elektroakustiska konserter, från isskulpturer till thrash-metal. Detta år hade till och med Midgårdsskolans elever offentlig redovisning av estetiska ämnen under Kulturnatta!

2009 – Femårs-jubileum
Detta år slog Umeå Kulturnatta alla tidigare rekord och över 360 kulturhändelser genomfördes under Kulturnatta. Inte nog med det så gästades Umeå av Örnsköldsvik (Världsklass 2015) som med en hel busslast kreatörer och artister fyllde en scen vid Vasaplan. Fem speciella jubileumsbokningar presenterades också av våra duktiga kulturnatta-partners och bland annat gästades Umeå av legendariska bluessångerskan Alannah Myles (med världshiten Black Velvet) som kom från Kanada med sitt band enkom för Kulturnatta! Kulturnattas femårs-firande blev en mäktig kraftansamling och en manifestation av kulturens kraft.

2010 – startskottet för femårsplanen mot 2014
Kulturnatta presenterade sin femårsplan detta år. Varje år har ett tema och ett geografiskt fokus. Detta år var temat “Återvändare” och fokus låg på Umeåregionen med omnejd. Utöver tidigare medverkande från Örnsköldsviks kommun och Luleås kulturnatt engagerade sig även Vasa stad, Skellefteås årligt återkommande Trästockfestivalen samt Umeåregionens kommuner Robertsfors, Nordmaling, Vännäs, Vindeln och Bjurholm. Vädret var fantastiskt och stämningen härlig under hela dagen och kvällen, en lyckad Kulturnatta!

2011 – Tema Det Nordliga/Norrland
Under 2011 hade Umeå Kulturnatta samarbetspartners i hela norrland, främst de nordligaste länen från Västernorrland och uppåt. Från olika städer och arrangörer i de fyra nordligaste länen kom kulturutövare till Kulturnatta, och Umeås egna utövare fick i gengäld besöka dessa arrangörers evenemang under året.

2012 – Tema Hela Landet
Tema för Umeå Kulturnatta 2012 var “Hela Landet” och var det tredje temat av fem på väg mot 2014, det år Umeå är Europas Kulturhuvudstad. Tanken med temat var att Umeå Kulturnatta med de anordnare och utövare som så önskade skulle samarbeta med omvärlden. Temat byggde vidare på 2011 års tema “Det Nordliga” där vi samarbetade med de fyra nordligaste länen. 2012 var det dags för “Norrland” att också möta Svealand och Götaland! Bland annat uppfördes i temat för första gången en gemensam föreställning av Balettakademierna i Umeå, Stockholm och Göteborg  på scen i Umeå.

Utbytet
Umeå Kulturnatta arbetade med att möjliggöra utbyten med andra kulturnätter och liknande event runtom i landet. Kulturutövare från Umeå skickades ut som ambassadörer för Umeå, Umeå Kulturnatta och kulturlivet själva. Till Umeå och Kulturnatta kom gäster från hela landet som svar! Under 2012 samarbetade Kulturnatta bland annat med Konstens Natt i Vasa, Urkult, Kulturnatten i Uppsala, Kulturnatta i Boden och Kulturnatten i Luleå.

2013 – Tema Norden
Det sista temat innan kulturhuvudstadsåret 2014 var Norden. Detta år gästades Umeå av både Finland och Norge. Tyvärr kunde inte högre ambitioner tas i temat pga bristande finansiering från Umeå 2014 vilket lett till att Umeå Kulturnatta inte kommer genomföra ett femte år med fokus på temat.

Projektet med Umeå 2014
År kom också det trista beskedet från Umeå 2014’s styrgrupp och organisation att man inte tänkte stödja Umeå Kulturnatta 2014 med några extra resurser under Kulturhuvudstadsåret, trots de enorma framgångarna med tema de första 3 åren. Eller om man ska gå in på detaljer så rättare sagt var Umeå 2014 beredda att stödja projektidéerna med upp till 25% av behövt sökt belopp men med en alltför omfattande kravbild på genomförandet (som var omöjligt att genomföra med endast 25% finansiering) vilket ledde till att Kulturnatta fick tacka nej till att ta emot någon finansiering. Sorgligt nog innebär det att de extra projekt som var tänkta att genomföras under Kulturnatta, tema Europa, år 2014, inte kommer bli av. Vi beklagar detta men det är ett beslut vi inte kan påverka och vi har gjort vårt yttersta för att försöka få ett stöd till förmån för alla fantastiska deltagare i Umeå Kulturnatta.

År 2013 blev ändå en publik och genomförandemässig succé för Kulturnatta och vädergudarna log mot Umeå denna dag. Det blev något av ett besöksrekord vad vi kan uppskatta. Exempelvis visade en mätare på över 50 000 besökare i centrum under dygnet.

2014 och framtiden
Umeå Kulturnatta blickar nu framåt mot 10-årsjubileumet den 24 maj 2014. Vi tror och vet att det kommer bli ett fantastiskt firande!

uppdaterad januari 2014