Om Umeå

Umeå
Staden Umeå är belägen i Västerbotten, norra Sverige. Umeå är förutom en kulturstad också en handels-, turist- och universitetsstad för att nämna ytterligare några aspekter som gör Umeå till en spännande nodpunkt i norr. År 2014 är Umeå Europas Kulturhuvudstad.

“Björkarnas Stad” har Umeå ofta kallats vilket har sin bakgrund i en stor tragedi: den stora branden 1888 som ödelade stora delar av Umeå. När staden byggdes upp igen anlades breda esplanader som brandskydd och längs dessa planterades björkar som skulle hindra elden från att hoppa från hus till hus.

Fakta om Umeå
Medelåldern i Umeå är 38 år, och det märks i stadsbilden med pubar, restauranger, kaféer, dansställen och butiker. Stadens kulturliv är mångfacetterat och rymmer allt från subkulturrörelser till konstgallerier och museer. Det finns många kända kultur- och nöjesprofiler som kommer från Umeå. Umeå är även hem för ett rikt föreningsliv och framför allt subkulturrörelserna har varit Umeås stora kännetecken genom tiderna med allt fån jazz och folkmusik till metal, goth och hardcore, bara för att nämna några.
I Umeå finns också NorrlandsOperan, Umeå Folkets Hus (som har några av landets bästa kulturlokaler) liksom festivaler för bland annat jazz, metal, punk, film, litteratur, folkmusik, subkulturer och pop.

Vid Umeå universitet bedrivs stark forskning inom flera områden och många forskare tillhör världseliten. Det är också ett av landets största utbildningsuniversitet och erbjuder ett brett utbud av program, kurser och goda studiemiljöer. Över 30 000 studenter har valt att studera vid Umeå universitet. Genom samarbete med näringsliv och organisationer i regionen och övriga världen utvecklas universitetet ständigt.

Företag finns bland annat inom områdena bioteknik, medicin, miljö, energi och IT. Bland de framgångsrika produkter som tillverkas i Umeå kan nämnas lastbilshytter, frontlastare, skogsmaskiner, högteknologiska laboratorieinstrument, prisbelönta dataspel, hälsofil, diagnostikhjälpmedel och Västerbottensost.

Över 115 000 människor bor här, men de flesta umebor är födda någon annanstans. Sedan Umeå universitet invigdes 1965 har Umeås befolkning fördubblats. Umeå blev störst i Norrland 1992 när kommunen passerade Sundsvall i folkmängd.

Umeå kan erbjuda idrott, konst, teater, film, industri, musik och forskning i världsklass.

Umeås kännetecken:
Ett bildspel som sammanfattar en fotoutställning av föreningen Umemodellen:
Musik av f.d. Umeåkonstnären Moss Nilsson